Anne sütü ile beslenen bebekler ishalli hastalıklara, zatürre ve orta kulak enfeksiyonuna daha az yakalanırlar. Çünkü anne sütünün içinde bebeğin aldığı mikropları parçalayan öldüren bazı hücreler vardır. Lizozim adlı bir enzim de bakterileri parçalar. Annenin bu zamana dek geçirdiği bir çok hastalığa karşı geliştirdiği hastalıktan koruyucu antikorlar sütüyle bebeğe geçer ve bebeğe bulaşan mikroorganizmaları etkisiz hale getirir. Doğumdan sonra ilk birkaç gün boyunca gelen koyu renkli ilk süt bu maddelerden bolca içerir ve hastalık etkenlerini etkisiz bırakır.
İnsanların barsaklarında sağlık açısından yararlı ve zararlı olan pek çok bakteri bulunur. Sütte bulunan Bifidus Faktörü denilen bir protein bebeğin barsaklarına yerleşerek orada zararlı bakterilerin tutunmasını önler. Yararlı bakterilerin çoğalmasını teşvik eder. Böylece ishalli hastalıklara yol açan pek çok bakteri çoğalma fırsatı bulamaz.
Anne sütünde bulunan laktoferrin demiri bağlar ve üremek için demire gerek duyan bakterilerin çoğalmasını önler. Yani anne sütü bebekleri birçok hastalıktan koruyan bir aşı gibi çalışır.
Bebek hasta olduğunda ağzındaki bakteriler anne memesine bulaşır negatif basınçla bir miktar bakteri anne kanına karışır ve onlara karşı anne, antikor üreterek bebeğine verir hastalığın iyileşmesine katkıda bulunur. Bu da anne sütünün yalnızca bir besin değil adeta hastalığı iyileştiren bir ilaç olduğunu düşündürmektedir.
Anne sütünün bebeğin bağışıklık sistemine olan desteği yalnızca emzirme döneminde değil, emzirme sonlandırıldıktan sonra da devam eder. İlk 6 ay tek başına anne sütü almış bebekler kreşe ya da okula başladıklarında kalabalık ortamlar nedeniyle diğer akranları gibi sık enfeksiyon kaparlar ancak hastalıklarını daha kolay atlatırlar.
Prof.Dr. Ufuk BEYAZOVA
Çocuk Sağlığı Hastalıkları
E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Doldurulması zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.